Bu ay, Titanik Faciası’nın 103. yıldönümü. Bu bir asır içinde bu konuda birçok belgesel, film yayınlandı; makaleler, kitaplar yazıldı. Fakat, facia ile bir Osmanlı münevverinin alakası pek bilinmez. Besim Ömer Paşa, kalkış vaktine yetişememiş, Titanik bileti yanmış, ama bu sayede Atlas Okyanusu’na gömülmekten kurtulmuştu…
1898 yılında Amerikalı edebiyatçı Morgan Robertson “Titan’ın Enkazı” adıyla bir roman yayınladı (Orijinal adı: “Futility or the Wreck of the Titan”). Bu romanda; ismi ‘Titan’ olan bir gemi, bir nisan gecesinde, İngiltere’den ABD’ye doğru yola çıkmışken, Kuzey Atlantik’te bir buz dağına çarparak parçalanıyor ve batıyordu. Hayatının hiçbir devresinde -kendi ülkesinde bile- istediği şân u şöhrete ulaşamayan Robertson; bu kitabı yazdığı zaman bilmiyordu ki: o zamanlar sadece bir hikâye olarak tasavvur ettiği vakalar, ufak tefek farklılıklarla tam 14 yıl sonra gerçek olacaktı…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 80. sayısından (Nisan 2015) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!