Bu ay, Titanik Faciası’nın 103. yıldönümü. Bu bir asır içinde bu konuda birçok belgesel, film yayınlandı; makaleler, kitaplar yazıldı. Fakat, facia ile bir Osmanlı münevverinin alakası pek bilinmez. Besim Ömer Paşa, kalkış vaktine yetişememiş, Titanik bileti yanmış, ama bu sayede Atlas Okyanusu’na gömülmekten kurtulmuştu…
1898 yılında Amerikalı edebiyatçı Morgan Robertson “Titan’ın Enkazı” adıyla bir roman yayınladı (Orijinal adı: “Futility or the Wreck of the Titan”). Bu romanda; ismi ‘Titan’ olan bir gemi, bir nisan gecesinde, İngiltere’den ABD’ye doğru yola çıkmışken, Kuzey Atlantik’te bir buz dağına çarparak parçalanıyor ve batıyordu. Hayatının hiçbir devresinde -kendi ülkesinde bile- istediği şân u şöhrete ulaşamayan Robertson; bu kitabı yazdığı zaman bilmiyordu ki: o zamanlar sadece bir hikâye olarak tasavvur ettiği vakalar, ufak tefek farklılıklarla tam 14 yıl sonra gerçek olacaktı…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 80. sayısından (Nisan 2015) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…