Manşet

Tevârîh-i Âl-i Selçuk Olmadan Selçuklu Tarihi Yazılamaz

Selçuklu tarihi sahasında yapılan çalışmalar oldukça az. Bunun üzerine bir de az okuma problemi eklenince, yayınevleri ister istemez ekonomik kaygılardan dolayı akademik çalışmalardan ziyade çok satanların veya satacak olanların peşine düşüyorlar. Bunun istisnası yok değil. Gerçek tarihin yazılabilmesi için ana kaynaklara inilmesi icap eder. Buradan hareketle Çamlıca Basım Yayın bugüne kadar pek çok kroniği yani tarihimizin ilk elden kaynaklarını araştırmacı ile buluşturdu. Son olarak da Selçuklu Tarihi’nin ana kaynaklarından olan Tevârîh-i Âl-i Selçuk’un gözden geçirilmiş ikinci baskısı vesilesiyle eseri neşre hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bakır ile Yazıcızâde Ali ve eseri üzerine konuştuk…

Merhabalar hocam. Öncelikle Selçuklu Tarihi için böylesine mühim bir eseri ciddiyetle ve sabırla âdeta yeniden hazırlar gibi ilim âleminin istifadesine sunduğunuz için teşekkür ederiz.

Yayınevinin gerek kitabın ikinci defa basılmasında gösterdiği kararlılıktan, gerekse redaksiyon hususundaki ilgi ve alakanızdan dolayı ben teşekkür ederim.

Eserin muhteviyatına geçmeden önce sizin Yazıcızâde Ali ile tanışmanız ve çalışmanızı Tevârîh-i Âl-i Selçuk’a yönlendirmeniz nasıl oldu?

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Ortaçağ Tarihi bilim dalında doktora yaptığım sırada hocam Prof. Dr. Osman Gazi Özgüdenli’nin derslerinde eser ve müellifi hakkında detaylı bilgilere vâkıf oldum. Hocamın bu eserin çalışılmasının Türk tarihi ve kültürü açısından büyük önem arz ettiğini belirtmesi üzerine Tevârîh-i Âl-i Selçuk’a yöneldim.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 112. sayısından (Aralık 2017) okuyabilirsiniz.

“Tevârîh-î Âlî Selçuk”u incele ve satın al

Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bakır

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago