Tarihte Şerefle Bahsedilen Bir Anadolu Beyliği Eşrefoğulları

Anadolu’daki merkezî otoritenin kaybolmasının ardından kurulan beyliklerden biri Eşrefoğulları idi. Beyliğin kurucusu Türkiye Selçuklularının uç beylerinden Süleyman Bey idi. 13. yüzyılın sonlarına doğru Beyşehir merkezli kurulan Eşrefoğlu Beyliği’nin ömrü çok uzun olmasa da geride bıraktıkları güzide eserler, ehemmiyetini muhafaza etmeye devam ediyor…

Selçuklulara 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile kapıları açılan Anadolu’da, başta Anadolu Selçukluları olmak üzere birçok devlet, beylik hüküm sürmüştür. Bunlardan Eşrefoğulları ise özellikle incelenmesi gereken bir beylik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kösedağ Savaşı’ndan (1243) sonra Anadolu Selçuklularının dağılma süreci başlar. Anadolu’da gitgide artan Moğol baskısı ve Selçuklu hâkimiyetinin azalması, beylikler için bağımsız hareket etmeye de zemin hazırlamıştır. Menteşoğulları, Dulkadiroğulları, Karesioğulları, Aydınoğulları, Eretna, Germiyanoğulları, Hamitoğulları, İsfendiyaroğulları, Ramazanoğulları, Tekeoğulları, Saruhanlılar, Karamanoğulları, Eşrefoğulları ve Osmanlıları bu beylikler arasında sayabiliriz.

Hepsinin ortak noktası, kendilerini Anadolu Selçuklularının devamı ve vârisi olarak görmesi ve bulundukları bölgelerde İslâm dinine hizmet maksadıyla cami, medrese, hamam vs. gibi eserler yapmalarıdır.

Anadolu Selçuklu Devleti hâkimiyetinin her geçen gün azalmaya devam etmesi üzerine Sultan Üçüncü Alâeddin, Anadolu’daki beyleri huzuruna çağırır. İyiden iyiye artan Moğol baskıları sebebiyle, bütün beylere kılıç hakkından bahseder ve fethettikleri yerleri yönetme hakkı tanır. Bu hadise, Saltuknâme’de bizzat sultanın kendi ağzından anlatılır. Böylece Anadolu beyliklerine siyasî meşruiyetleri, bizzat son Selçuklu hükümdarlarından Üçüncü Alâeddin Keykubad tarafından verilmiştir.

Toprağı Küçük Kendisi Büyük

Sultanın verdiği bu meşruiyetle beraber Anadolu’da “İkinci Beylikler Dönemi” başlayacak ve irili ufaklı 20 civarında beylik kurulacaktır. Bu beyliklerden birisi de makalemize konu olan Eşrefoğulları Beyliği’dir.

Beylikler devrinin en küçüğü olan Eşrefoğulları Beyliği, adını kurucusu Seyfeddin Süleyman Bey’in babası Eşref Bey’den alır. 1280‘li yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti’nin uç beylerinden Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey, beyliğini Beyşehir civarındaki, eski adı Gorgorum olan Gökçimen’de kurdu.

Kapak yazısının tamamını Yedikıta Dergisi 171. sayısından (Kasım 2022) okuyabilirsiniz.

Arif Hattatoğlu

Recent Posts

Ölüm Yürüyüşünden Zaferle Dönenler Kore’de Türk Esirleri

Kore Savaşı'ndaki Türk askerin disiplin ve dirayeti, Amerikan ordusunun oldukça dikkatini çekmiş ve araştırma konusu…

4 gün ago

Bizans’ta Katalan Komutan Roger de Flor

Roger de Flor... Kimi zaman iyi bir kumandan, kimi zaman bir hain olarak anıldı. Bir…

4 gün ago

Dağlardan Çöllere Uzanan Serinlik: Buz Ticareti ve Karcılar

Tarih kitapları, kar hakkında bilgi verirken daha çok onun olumsuz rolünden bahsederler ve bu konuya…

4 gün ago

Ortamahalle’den Ortahisar’a Trabzon Günlüğü

Şimdi bu dönüşümün ortasında, eski ve yeni Trabzon arasında bir köprü kurarak; anılarımı ve şehri,…

4 gün ago

İsmi Satır Aralarında Kalmış Bir Büyük Hattat Akşemseddinzâde Mehmed Zeynüddin

Bazı mürekkepler vardır ki çok iz bıraksalar da kendileri görünmezler. İsimleri satır aralarında gizli kalmış,…

4 gün ago

İlimle Yükselen Medeniyet Selçuklular

Tarih sahnesinde öyle devirler vardır ki yalnızca kılıçla değil, kalemle de hüküm sürülür. Selçuklu asrı,…

4 gün ago