Sultan Abdülhamid daha çok siyasi dehasıyla tanınıyor. Peki sultanın; bir aile babası, bir tüccar, bir marangoz, bir hayvansever, bir okuma meraklısı olarak bir günü nasıl geçiyordu?..
1842’de Abdülmecid Han’ın oğlu olarak dünyaya gelen Sultan İkinci Abdülhamid’in doğum senesi için “İzzetle geldi âleme şehzademiz Abdülhamid” mısraıyla tarih düşürülmüştü. Fakat şehzade henüz 10 yaşındayken, annesi Tîr-i Müjgân Kadınefendi vefat etti. Bu yüzden Şehzade Abdülhamid çocuk yaşında annesiz kalmış ve babası Sultan Abdülmecid’in tensibiyle Perestû Kadınefendi’nin himayesi altında yetişmişti.
Şehzade Abdülhamid, diğer şehzadelerle beraber Dolmabahçe Sarayı’nda ikamet ederdi. Fakat o, diğerlerinin aksine senenin çoğunu saray dışında; Tarabya civarındaki çiftliğinde, Kâğıthane’deki köşkünde, bazen analığının Maçka’daki konağında veya hemşîresi Cemile Sultan’ın konağında geçirirdi. Abdülhamid Efendi’yi buna iten sebep; onun, aktif bir hayatı tercih etmesiydi.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 92. sayısından (Nisan 2016) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!