Sultan Abdülhamid daha çok siyasi dehasıyla tanınıyor. Peki sultanın; bir aile babası, bir tüccar, bir marangoz, bir hayvansever, bir okuma meraklısı olarak bir günü nasıl geçiyordu?..
1842’de Abdülmecid Han’ın oğlu olarak dünyaya gelen Sultan İkinci Abdülhamid’in doğum senesi için “İzzetle geldi âleme şehzademiz Abdülhamid” mısraıyla tarih düşürülmüştü. Fakat şehzade henüz 10 yaşındayken, annesi Tîr-i Müjgân Kadınefendi vefat etti. Bu yüzden Şehzade Abdülhamid çocuk yaşında annesiz kalmış ve babası Sultan Abdülmecid’in tensibiyle Perestû Kadınefendi’nin himayesi altında yetişmişti.
Şehzade Abdülhamid, diğer şehzadelerle beraber Dolmabahçe Sarayı’nda ikamet ederdi. Fakat o, diğerlerinin aksine senenin çoğunu saray dışında; Tarabya civarındaki çiftliğinde, Kâğıthane’deki köşkünde, bazen analığının Maçka’daki konağında veya hemşîresi Cemile Sultan’ın konağında geçirirdi. Abdülhamid Efendi’yi buna iten sebep; onun, aktif bir hayatı tercih etmesiydi.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 92. sayısından (Nisan 2016) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…