Sadrazamın 5 Günlük Saltanatı

Altı asırlık Osmanlı tarihi boyunca iki yüzün üzerinde sadrazam vazife başına gelmiş, devleti idare etmiştir. Padişaha mutlak vekillik yapan bu veziriazamlar, savaş meydanlarında alınan mağlubiyet, kelle isteyen isyancıların talebi ve idarî ehliyetsizlik gibi muhtelif sebeplerle bazen azledilmiş bazen de idam edilmiştir. Ancak sadaretten azledilen bazı sadrazamlar var ki şimdi onlardan birisinin hikâyesini okuyacaksınız. Mevzubahis kişi, Kaptanıderya Kara Musa Paşa’dan başkası değildir…

1647 yılı idi. Osmanlı tahtında Sultan İbrahim bulunuyordu. Girit muhasarası başlayalı üç sene olmuştu. Kara Musa Paşa, kuşatmada vazifelendirilen paşalardandı. Tam da kuşatmanın en şiddetli olduğu zamanda, kendisine sadaret vazifesi verilmişti. Yazımıza mevzu olan hadise bundan sonra başlıyor. Şimdi bu sadaret hususunu biraz tehir ederek Kara Musa Paşa’nın kim olduğuna bakalım.

Kimdir Bu Paşa?

Hayatının ilk devri ve milliyeti hakkında pek malumat sahibi değiliz. Enderun’da eğitimini tamamladıktan sonra, Sultan Dördüncü Murad’ın musahipliği ile silahtarlığı vazifelerinde bulundu. Cündiler ocağında (at binicileri) yetiştiğinden, iyi silah kullanan cesur bir pehlivandı. Hatta Sultan Dördüncü Murad Han’ın şehzadelik yıllarında onunla sık sık güreştiği, şehzadeyi iyi bir silahşor ve güreşçi olarak yetiştirdiğinden bahsedilir.

Daha sonra taşra hizmetine gönderilen paşa, sarayla irtibatını devam ettirerek, Sultan İbrahim’in musahibelerinden Şekerpâre Hatun’la evlendi. İzdivaç vesilesiyle süratle Anadolu’dan payitahta döndü. Kapıcılar kâtibi olarak hizmete başladıktan sonra tersane emini, sipahiler ağası, şehremini, kapıcıbaşı, bölük ağası, yeniçeri ağası gibi vazifelerde bulundu. Zirveye doğru yükselişi devam eden Musa Paşa, önce vezaret payesiyle başdefterdar, ardından kaptanıderyalık makamına getirildi.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 137. sayısından (Ocak 2020) okuyabilirsiniz.

Kayıhan Çağlar

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

5 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

5 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

5 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

5 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

5 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

5 gün ago