Düğün ve şenlikler başlamadan aylar önce hazırlıklara başlanır, düğün mekânı tespit edilir, düğün için gerekli işlerin yapılması, davetlilerin ağırlanması, yemekler, oyunlar, gösteriler, hediyeler, nahıllar, ateş işleri ve diğer masraflar için binlerce altın harcanırdı. Evlenme bu masrafların büyük bir bölümünü karşılardı…
‘SUR’ kelimesi, “düğün, velîme, ziyafet, şehrâyin, şenlik” anlamlarına gelmektedir. “Nâme” kelimesi ise “mektup, risale, kitap” anlamlarının yanında; “yazılı belge, küçük kitap…” manasında kullanılmaktadır. Böylece “Sûrnâme”, “düğün, ziyafet, şenlik ve benzeri konularda yazılan mensur ve manzum eserlerdir.” şeklinde tanımlanabilir.
“Sûrnâmeler”, padişahların erkek çocuklarının (şehzadelerin) sünnet düğünlerini, kızlarının veya kız kardeşlerinin evlenmeleri vesilesiyle yapılan “Sûr-ı Hümâyûn”ları anlatan edebi eserlerdir. Bu eserlerin bazıları yalnızca sünnet düğünlerini; bazıları yalnız evlenme düğünlerini; bazıları da hem sünnet, hem evlenme düğünlerini birlikte anlatırlar. Bunların yanında örnekleri az olmasına rağmen şehzade veya sultanların doğumları münasebetiyle yapılan ve “Vilâdet-i Hümâyûn” adını taşıyan şenlikleri anlatan “Vilâdetnâmeler” de “Sûrnâme” olarak nitelendirilmektedir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (45. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…