Oyuncakların sağlığı ve güvenliği meselesi sadece bugünün değil, geçmişin de önemli problemiydi. Sağlığa zararlı oyuncaklar satanlara karşı her devirde muhtelif tedbirler alındığı gibi bu konu, Osmanlı zamanında da üzerinde hassasiyetle durulan mevzulardan biri olmuştu…
Osmanlı’da da çocuklar pek kıymetliydi. Korunur kollanır, ömürleri bereketli ve mübarek olsunlar, dinlerine ve vatanlarına faydalı birer fert olarak yetişsinler diye doğumlarından itibaren nice dualar okunur, niyetlerine hatimler indirilir, kurbanlar kesilir, sadakalar dağıtılırdı. Diğer taraftan çocuklar kadar, onların oynadığı oyuncaklar da önemliydi.
Osmanlı’da fabrikasyon oyuncak imalatı yoktu. Daha çok, ahşaptan yapılırdı oyuncaklar. Tahtadan atlar ve kılıçlar, tahterevalliler, dönme dolaplar, beşikler, topaçlar, saltanat kayıkları ve adını sayamadığımız daha nicesi… El emeği, göz nuru oyuncaklar, marangoz ustaların ellerinde hayat bulurdu. Oyuncak zanaatının merkezi Eyüp semtiydi. Burası, Eyüp Sultan Türbesi’ne gelenlerin huzur bulduğu, çocukların ise ziyaret etmekten büyük keyif aldığı mekândı. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Eyüp’teki 100 oyuncak dükkânından ve 105 oyuncak ustasından söz eder. Eyüp oyuncakları, üç asır boyunca İstanbul’un çocuklarını sevindirmişti.
Osmanlı’da oyuncak ihtiyacının büyük kısmı Eyüp’teki ustaların maharetli ellerinden karşılansa da Avrupa’dan ve muhtelif memleketlerden getirilip satılan oyuncaklar da vardı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 145. sayısından (Eylül 2020) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…