Kültür Tarihi

Osmanlı Askerinin Ruh Hâli

“Asker olanlar bilirler ki akşamları alay kumandanları tarafından emir ve yasak içeren ‘divan’ adında günlük bir emir yayınlanır. Bunlara; ahlâka ve askerliğin cesaret gibi, mertlik gibi, kahramanlık gibi, vatan sevgisi gibi, göreve bağlılık gibi güzelliklerine ait şeyler de eklenir. Bu divan, diğer adıyla günlük emir; İtalyanların 18 Nisan 1912 tarihine rastlayan Perşembe günü yaptıkları bombardımanın ardından yazılmıştı…”

Asker kimdir? Kime asker denir? diye bir soru sorulsa herhalde bu makalede anlatıldığı kadar güzel tarif az bulunurdu. Bu yazıyı okudukça geçmişte atalarımızın hangi ruh haliyle askere gittiğini, vatanı ve milleti müdafaa ettiğini anlamamak mümkün değil. İnsanın anlamakta güçlük çektiği bazı hadiseler vardır ki, bunlara genellikle savaşlarda rastlanır.

Her şeye maddi gözle bakan bazı insanlar mesela, Medine-yi Münevvere’yi müdafaa etmek için o kahraman Osmanlı askerlerinin günlerce aç susuz, hatta çekirge yiyerek yaşamaya çalıştıklarını anlayamaz. Yine Balkan Savaşları sırasında hiçbir yiyeceği kalmayan askerin karga eti yiyerek, canları pahasına vatanlarını müdafaa etmeye çalıştıklarını anlamaları mümkün olmaz. Çünkü bizim göğsü imanla dolu kahraman atalarımız şunu çok iyi biliyorlardı ki, kaldıkları yerde gazilik, gittikleri yerde ise daha da yüce bir makam olan şehitlik onları bekliyordu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran (46. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.

Ahmet Temiz

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago