Kültür Tarihi

Ne Okuyacağını Bilmek

İnsanoğlu, sağlığını korumak için vücuduna zarar verecek yiyecek ve içeceklerden nasıl uzak duruyorsa, fikriyatına zarar verecek eserleri okumaktan da sakınmalıdır…

Kıymetli Yedikıta Dergisi okuyucuları, bu yazımızda “neyi okuyacağını bilmek” meselesini ele aldık. Çünkü bizlere bu konuda çok fazla soru gelmekte ve “artık neyi okuyacağımızı şaşırdık, falan şöyle söylüyor, filan böyle söylüyor” yakınmaları bizleri rahatsız etmektedir.

Elbette okuyucularımız haklıdır. Çünkü bugün, memleketimizde tam bir fikir anarşisi yaşanmaktadır. Mesleklerinin ne olduğu tam olarak bilinmeyen kişiler hemen hemen her meselede mütehassıs gibi ahkâm kesmekte, yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder misali milletimizin fikrini bulandırmaktadır.

Okumak üzerine yazılacak ve söylenecek çok şey vardır. Biz bu yazımızda bazı tehlikelere dikkat çekerek bir kaç misal vereceğiz.

İnsan, tarih boyunca, çok çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır. Bu tehlikelerden korunmak için de bir çok silahlar, korunma metotları geliştirmiştir. Dış tehlike olarak görülen düşman dan korunmak için kaleler inşa etmiş, silahlar ve cihazlar geliştirmiştir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos  (24. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.

Ömer Faruk Yılmaz

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago