Keşfet

Mimar Sinan’ın 7 Şaheseri

“Dünya durdukça, eserlerimi gören aklıselim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak bana insaf ile bakacaklarını ve beni hayırlı dualarla anacaklarını umarım, inşaallah.” Mimar Sinan’ın asırlar önce dile getirdiği bu temennisi, asırlara meydan okuyan yüzlerce eserini hayretle seyredenler tarafından gerçekleştiriliyor. Onun anısına büyük ustanın şaheserlerinden 7 tanesi sizlerle.

1. Süleymaniye Külliyesi

Mimar Sinan’ın İstanbul’a en büyük hediyesi hiç şüphesiz Süleymaniye Külliyesi’dir. Süleymaniye Camii ise, âdeta küçük bir şehir olan bu külliyenin baştacı. Kanuni Sultan Süleyman’ın ihtişamına yaraşır bir şekilde inşa edilen caminin dört minaresi, sultanın İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah olduğuna işaret ederken, on şerefe ise Osmanlı Devleti’nin onuncu padişahı olduğunu göstermektedir. Külliye, bânîsi ve mimarının türbelerine de ev sahipliği yapıyor.

2. Selimiye Camii

Büyük ustanın “ustalık eseri”, Edirne’nin siluetini süslemekte. Mimar Sinan’ın, en az sütun ile en geniş mekânı elde etme çabalarının zirvesi olarak gösterilen Selimiye Camii; Süleymaniye dâhil bütün selâtîn camilerini ve Ayasofya’yı gerilerde bırakarak bu özelliğiyle dünya sanat tarihine geçmiştir.

3. Drina Köprüsü

Dünya coğrafyasında da birçok şahesere imza atan Mimar Sinan’ın, Balkanlar’da Türk mimarisinin asalet ve güzelliğini gözler önüne seren nadide eserlerindendir Drina Köprüsü. Köprü geçmişte Vişegrad veya bânîsi Sokullu Mehmed Paşa’nın isimleriyle anılsa da 1960’tan sonra Yugoslav yazar Ivo Andriç’in romanı sebebiyle, altından geçen akarsuyun adıyla şöhret bulmuştur.

4. Şam Süleymaniye Camii

Zamanla külliye hâlini alan Şam Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından şehre kazandırılmıştır. Cami ve külliyenin Türkler açısından önemi ise Osmanlı hanedanının son padişahı Sultan Altıncı Mehmed Vahdeddin’in cami haziresinde medfun olmasıdır.

5. Moğlova Kemeri

İstanbul’un su sıkıntısını çözmek maksadıyla Mimar Sinan tarafından yapılan Moğlova Su Kemeri, dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. Alibey Deresi üzerinde bulunan kemerin günümüzde de aynı maksatla kullanılması, Mimar Sinan’ın dehasını ve ileri görüşlülüğünü gözler önüne serer.

6. Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii

“En küçük Sinan yapısı” olarak bilinen Şemsi Paşa Camii, aynı zamanda medrese (darülhadis) ve türbeden meydana gelen küçük bir külliyedir. Mimar Sinan, bu camiyi hem kuzey-güney rüzgârlarının kesiştiği yerde inşa etmiş hem de deniz tarafındaki kısmının altında biraz boşluk bıraktırmıştır. Maksadı ise buraya çarpan dalgaların sesiyle kuşların camiye konmasına mani olmaktadır. Bu yüzden cami, bânîsi Şemsi Ahmed Paşa’nın adıyla değil de Kuşkonmaz Camii ismiyle meşhurdur.

7. İkinci Selim Türbesi

Sultan İkinci Selim’in emriyle Mimar Sinan tarafından esaslı bir tamirattan geçirilen ve yıkılmaktan kurtulan Ayasofya, eklenen minarelerle yeniden düzenlenerek, yanı başına sultanın türbesinin de yapıldığı bir saltanat camisi hâline gelmiştir. Mimar Sinan’ın yaptığı en ihtişamlı türbelerden olan İkinci Selim Türbesi içinde sultan ile birlikte hanımı Nurbanu ve kızları Gevherhan ve İsmihan Sultanlar da yatmaktadır.

Daha fazlası 7’LERLE TARİHİNİ KEŞFET kitabında! 

 

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Ölüm Yürüyüşünden Zaferle Dönenler Kore’de Türk Esirleri

Kore Savaşı'ndaki Türk askerin disiplin ve dirayeti, Amerikan ordusunun oldukça dikkatini çekmiş ve araştırma konusu…

1 hafta ago

Bizans’ta Katalan Komutan Roger de Flor

Roger de Flor... Kimi zaman iyi bir kumandan, kimi zaman bir hain olarak anıldı. Bir…

1 hafta ago

Dağlardan Çöllere Uzanan Serinlik: Buz Ticareti ve Karcılar

Tarih kitapları, kar hakkında bilgi verirken daha çok onun olumsuz rolünden bahsederler ve bu konuya…

1 hafta ago

Ortamahalle’den Ortahisar’a Trabzon Günlüğü

Şimdi bu dönüşümün ortasında, eski ve yeni Trabzon arasında bir köprü kurarak; anılarımı ve şehri,…

1 hafta ago

İsmi Satır Aralarında Kalmış Bir Büyük Hattat Akşemseddinzâde Mehmed Zeynüddin

Bazı mürekkepler vardır ki çok iz bıraksalar da kendileri görünmezler. İsimleri satır aralarında gizli kalmış,…

1 hafta ago

İlimle Yükselen Medeniyet Selçuklular

Tarih sahnesinde öyle devirler vardır ki yalnızca kılıçla değil, kalemle de hüküm sürülür. Selçuklu asrı,…

1 hafta ago