Röportajlar

“Metin Neşri, Arkeolojik Kazı Gibidir”

Ülkemizdeki filoloji (dil bilimi) çalışmalarının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mertol Tulum, titizliği ile nam salmış bir akademisyen. Fatih devrinin ilim ve devlet adamlarından Sinan Paşa’nın Tazarruname ve Maarifname gibi “demir leblebi” metinlerinin üstesinden layıkıyla gelen Mertol Bey ile çalışma prensipleri ve tecrübelerini konuştuk…

Hocam, kendi sahanızda bitmek bilmeyen bir azimle çalışıyorsunuz. Yayınlarınıza devam ediyorsunuz. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercihiniz nasıl oldu?

Üniversiteye girişim 58-59 ders yılıdır. Türkoloji bölümünü isteyerek seçmedim. Resme yatkındım. Bütün hevesim mimar-mühendis olmaktı. Derslerim de iyiydi. Fakat lise son sınıfta edebiyat ve fen sınıfları ayrıldı. Hayatımda yaşadığım enteresan dönüm noktalarından biridir. İlk uygulama bizim döneme denk geldi. Matematik hocam vardı; -Allah rahmet eylesin- Perihan Hanım… Aram bozuktu benim onunla. Ben fen kısmını seçmiştim. Çünkü Teknik Üniversite’ye ancak oradan gidebilirim. İlk derste, matematik dersine Perihan Hanım gelmesin mi! Hemen dilekçe verdim ve edebiyata geçtim. İnsan hayatında ne kadar enteresan şeyler var. Mezun olduk, üniversiteye gireceğiz. Şimdiki gibi kılavuzlar falan hiçbir şey yok. Gidiyorsun taşradan İstanbul’a. Her şeye yabancısın. Edebiyat Fakültesi’nin kaç bölümü var. Hiçbir şey bilmiyorsun. Orada bir bankta formu doldururken bir hukuk öğrencisi geldi yanıma. Ondan formu doldurmak için yardım istedim. Nereden mezun olduğumu sordu. Edebiyat bölümü. Sonra kâğıdıma baktı, gördü ki hep teknik üniversite, mühendislik falan yazmışım. Üstünü çizdi. At bunu, yeni bir tane al, dedi. Sen ancak edebiyata girebilirsin, dedi. Ne var edebiyatta? Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı ve saire var… Yazdım onları. Türk Dili Edebiyatı’na böyle girdim. Tamamen tesadüf. Şimdi sınıfa girdim. Benim yarı hafızlığım var, dini eğitimim var, aruz biliyorum… Baktım ki ilk sınıf Osmanlıca üzerine. Başka ders yok. Dört ana sertifikanın sınıf dersleri Osmanlıca. O bana o kadar basit geldi ki, imtihanlardan hep fevkalade yüksek notlar aldım. Ben buraya devam edeyim dedim; öyle başladık.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 81. sayısından (Mayıs 2015) okuyabilirsiniz.

Prof. Dr. Mertol Tulum

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago