Dünya Tarihi

Mescid-i Aksa’da Saklı Selçuklu Kitabesi

Mescid-i Aksa’da bulunan tek Selçuklu devri kitabesi, Kudüs’te Selçuklulara ait yegane bir iz olması bakımından çok mühimdir. Kudüs İslamî Müzesi Müdürü tarafından fotoğrafları çekilen kitabe ortaya çıkarılmak yerine, 900 yıl kaldığı karanlığa tekrar gömülmüştür…

Filistin ve çevresinde, 463 (M.1070) yılından 491 (M.1098) yılına kadar 28 yıl hüküm süren Selçuklulara ait bir kitabe bulunmuştur. Daha önce varlığı bilinmeyen bu kitabenin bulunması büyük bir hadisedir. Çünkü bu kitabe, Kudüs’te şimdilik bilinen tek Selçuklu devri kitabesidir ve Selçuklulara ait yegane bir iz olması bakımından da mühimdir. Selçuklulara ait Suriye’de birçok kitabe bilinmektedir. Örnek olarak Şam Emeviye Camii’nde 1893 yılı öncesi Sultan Melikşah’a ait 4 kitabe bulunmaktaydı. Bu kitabelerden iki tanesi Şam Müzesi’ne kaldırılmıştır. Ayrıca Halep ve Şam Emeviye camilerinde Sultan Tutuş ve Melikşah adına başka kitabeler de bilinmektedir. Yine Şam ve Halep kaleleri ve Diyarbakır surlarında Selçuklulara ait kitabeler bulunmaktadır. Fakat Kudüs’te Selçuklulara ait bir kitabe olduğu bilinmiyordu.

Kudüs, İslâmiyet’te hususi bir yere ve kudsiyete sahiptir. Zaten adı da bu yerine ve kudsiyetine işaret eder. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’yı bağrında taşıması ve Resûlullah (s.a.v.)’in isrâ ve mîrac mucizesine şahit olması, bu üstünlüğünün sebeplerinin başında gelir. Böyle bir mekanda Selçuklu devrine ait bir kitabenin bulunması Filistin’deki Türk tarihi bakımından önemlidir. Bu kitabe bu tarihin sessiz şahitlerinden birisidir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Eylül (37. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Tütüncü

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago