Endülüs medeniyetinin Batı’ya olan tesirleri her zeminde kendine yer bulan bir konudur. Bu tartışmasız gerçeği ispatlayan tespitler ise meselenin biraz daha az aydınlık kısmını oluşturuyor. Endülüs çöktükten sonra bile yazılan eserlerin dünyayı nasıl etkilediği ve bir sultanın yazdığı geometri kitabı bu yazının konusunu teşkil ediyor…
Endülüs’ün 1031 yılında çökmesinden sonra, bütün siyasi karmaşaya rağmen ortaya çıkan şehir devletlerinde ilmî faaliyetler devam ediyordu. Özellikle Tuleytula’da hüküm süren Benu Nun ile Sarakusta’da hüküm süren Benû Hûd hanedanlıkları ilmî faaliyetlerde birbirleriyle rekabet içine girmişlerdi. Bu dönemdeki faaliyetlerin seviyesinin en ilginç şahidi, Tuleytula kadısı ve astronom Sa’id el-Endelüsî’nin (1029-1070), Tabakatü’l- Ümem başlıklı bir bilim tarihi kitabıdır. Kısa bir süre önce Türkçeye de kazandırılan bu kitap, sadece İslâm medeniyetinde bilim tarihi değil, Hint, Pers ve Roma gibi İslâm öncesi medeniyetlerdeki bilimsel faaliyetlerden de bahsetmektedir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 91. sayısından (Mart 2016) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!