Alman bir seyyah ve yazar olan Helene Böhlau’nın yolu 1887’de İstanbul’a düşer. Bu ecnebi seyyah İstanbul’da gördüğü, İslâm ahlâkıyla ahlâklanmış Osmanlı toplumu hakkında dikkat çekici hatıralar nakleder. Babaların çocuk sevgisi, dilencilerin temizliği ve görgüsü, engelliler ve hayvan hakları konularında yazdıkları oldukça enterasan…
Meşhur Alman yazar ve seyyah Helene Böhlau, 22 Kasım 1856’da Almanya’nın Weimar şehrinde Böhlau Yayınevi’nin sahibi Hermann Böhlau ile hanımı Theresa’nın kızı olarak dünyaya gelmiştir. Ebeveyni, iyi bir tahsil görüp yazar olmayı tercih eden Böhlau’ı olgunluk kazanması için çokça seyahate gönderirdi. Helene, menzili şark âlemi olan seyahatlerinden birinde müstakbel kocası Friedrich Arnd ile tanıştı. Bu arada Arnd, İslâm’ı kabul etmiş ve Ömer el-Raşid ismini almıştı. 1886 senesinde evlenen çift, bir sene İstanbul’da yaşadıktan sonra Münih’e taşındı.
Helene Böhlau, Almanya’ya dönüşü sonrasında bir yazar olarak ciddi anlamda başarılar elde edip şöhret kazanmıştı. Alman Schiller Vakfı ödülü ile de taltif olunan yazar, 26 Mart 1940’ta Augsburg’da hayata gözlerini kapatmıştır. Böhlau, bugün devrinin en önemli Alman yazarlarından sayılmaktadır.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 100. sayısından (Aralık 2016) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!