Manşet

İstanbul’dan Masum Kareler

Alman bir seyyah ve yazar olan Helene Böhlau’nın yolu 1887’de İstanbul’a düşer. Bu ecnebi seyyah İstanbul’da gördüğü, İslâm ahlâkıyla ahlâklanmış Osmanlı toplumu hakkında dikkat çekici hatıralar nakleder. Babaların çocuk sevgisi, dilencilerin temizliği ve görgüsü, engelliler ve hayvan hakları konularında yazdıkları oldukça enterasan…

Meşhur Alman yazar ve seyyah Helene Böhlau, 22 Kasım 1856’da Almanya’nın Weimar şehrinde Böhlau Yayınevi’nin sahibi Hermann Böhlau ile hanımı Theresa’nın kızı olarak dünyaya gelmiştir. Ebeveyni, iyi bir tahsil görüp yazar olmayı tercih eden Böhlau’ı olgunluk kazanması için çokça seyahate gönderirdi. Helene, menzili şark âlemi olan seyahatlerinden birinde müstakbel kocası Friedrich Arnd ile tanıştı. Bu arada Arnd, İslâm’ı kabul etmiş ve Ömer el-Raşid ismini almıştı. 1886 senesinde evlenen çift, bir sene İstanbul’da yaşadıktan sonra Münih’e taşındı.

Helene Böhlau, Almanya’ya dönüşü sonrasında bir yazar olarak ciddi anlamda başarılar elde edip şöhret kazanmıştı. Alman Schiller Vakfı ödülü ile de taltif olunan yazar, 26 Mart 1940’ta Augsburg’da hayata gözlerini kapatmıştır. Böhlau, bugün devrinin en önemli Alman yazarlarından sayılmaktadır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 100. sayısından (Aralık 2016) okuyabilirsiniz.

Harun Reşid Acaroğlu

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago