Osmanlı Tarihi

İkinci Abdülhamid Han ve Propaganda

Hiçbir devlet adamı, İkinci Abdülhamid Han kadar birbirine taban tabana zıt yorumlara maruz kalmamıştır. Bunda, dahilî ve haricî, lehte ve aleyhteki propagandaların tesiri büyüktür…

Uluslararası kutuplaşma veya kamplaşmalardan uzak diplomasiyi önemli gören, büyük devletlerle ilişkileri frenlenebilecek mertebede tutan, sonu belli olmayan işlere girmeyerek savaştan uzak durmayı ana ilke olarak benimseyen Sultan İkinci Abdülhamid’in Osmanlı’nın hasta adam olarak nitelendirildiği bir devirde, devlet topraklarının paylaşılma teşebbüslerinin yoğun olarak yaşandığı bu asırda dış politikaya özel bir önem verdiği görülür. Sultan İkinci Abdülhamid, Osmanlı’nın Avrupa devletleri karşısında geri kaldığının farkında olan ve bunları önlemek için gerekli yenilikleri yapan, teknolojik ve ekonomik ilerlemeye önem veren bir şahsiyet olarak karşımıza çıkar.

Sergilenmeye çalışılan bütün olumsuzluklar karşısında sürekli yeni yeni yollar deneyen Sultan Abdülhamid’in en önemli teşebbüslerinden biri İslâm Birliği projesidir. Bu çerçevede sultan, bir yandan Hicaz Demiryolu’nu yaptırırken bir yandan da tüm dünya Müslümanlarının hac ibadetini güvenli ve huzur içinde yapabilmeleri için Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de birçok konaklama yeri ve misafirhane inşa ettirerek diğer İslâm ülkelerinin vatandaşları üzerinde de Osmanlı hilafeti adına müsbet tesirler uyandırmıştır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 117. sayısından (Mayıs 2018) okuyabilirsiniz.

Dr. Ahmet Hamdi Bülbül

View Comments

  • Ulu Hakan ı anlamak şüphesiz ki devletimizin ve milletimizin ve dahi Alem i İslamın bekası için elzemdir

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago