Barbaros Hayreddin Paşa’nın iki kahraman kardeşi Oruç ve İshak reislerin mücadele verdiği, şehit edildiği bölgelerde onların izleri hâlâ capcanlı duruyor…
Osmanlı denizcilik tarihinde yeni bir dönem başlatan ve Akdeniz’i düşmana dar eden Barbaros kardeşler uzun yıllar, Sultan İkinci Bayezid’in şehzadesi Korkut’un hizmetinde ve himayesinde çalışmışlar, Yavuz Sultan Selim’in 1512’de tahta çıkmasından sonra Mısır’a ve oradan da Tunus’ta Cerbe Adası’na geçmişlerdir.
Bu yıllarda Kuzey Afrika Müslümanları büyük tehdit altında idiler. 1492’de Endülüs Gırnata devletini yıkan İspanya, yayılmacı emelleri ve misyonerlik çalışmalarını artırarak buraları sömürgeleştirmek ve Hıristiyanlaştırmak için Kuzey Afrika’ya saldırmıştı. Bu taarruzlar karşısında Oruç Reis ve kardeşleri, Cezayirlilerin yardım talepleri üzerine önce Becaye’yi kuşatmışlardır. Burada savaşırken Oruç Reis bir kolunu kaybetmiş ve gazi olmuştu. Daha sonra Cicel ve Cezayir şehrini İspanyollardan alan Oruç Reis, 1518 yılında Cezayir’in batısındaki Şerşel Kalesi’ni almış ve kardeşi Hayreddin’i Cezayir şehrinde bırakarak Cezayir ülkesinin o yıllardaki en önemli şehri olan Tlemsen’e doğru ilerlemeye başlamıştır. Oruç Reis 1518 yılında burayı alarak, İspanyolların kuklası olan hükümdar Ebu Hammu’yu devirmiştir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (72. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.
Kore Savaşı'ndaki Türk askerin disiplin ve dirayeti, Amerikan ordusunun oldukça dikkatini çekmiş ve araştırma konusu…
Roger de Flor... Kimi zaman iyi bir kumandan, kimi zaman bir hain olarak anıldı. Bir…
Tarih kitapları, kar hakkında bilgi verirken daha çok onun olumsuz rolünden bahsederler ve bu konuya…
Şimdi bu dönüşümün ortasında, eski ve yeni Trabzon arasında bir köprü kurarak; anılarımı ve şehri,…
Bazı mürekkepler vardır ki çok iz bıraksalar da kendileri görünmezler. İsimleri satır aralarında gizli kalmış,…
Tarih sahnesinde öyle devirler vardır ki yalnızca kılıçla değil, kalemle de hüküm sürülür. Selçuklu asrı,…