İslâm devletinin temellerinin atıldığı, Akabe Biatlarının yapıldığı ve sonrasında hicrete izin verildiği, Hicaz bölgesinin en eski tarihli kitabelerine ev sahipliği yapan bir mukaddes yerdir Bey’a Mescidi…
Mukaddes topraklardaki en mühim ziyaretlerimizden birini gerçekleştirmek üzere Mina’ya doğru yola koyulmuştuk. Buralara gelmiş her Müslüman’ın yakinen bildiği Mina’ya vardığımızda beyaz çadırlar karşıladı bizi. Ama gözlerimiz başka bir mekânı arıyordu: Bey‘a Mescidi.
Medineli Müslümanların Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem ile görüşüp kendisine biat, onu ve ashabını Medine-i Münevvere’ye davet ettikleri yere yapılmış bu mescid, ilk inşa edildiği hâlini büyük oranda muhafaza ediyor. Daha kapısından girerken Asr-ı Saadet’e götürüyor bizi. Toprak zeminde sanki Efendimiz’in ayak izlerini göreceğiz hissine kapılmamak elde değil…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 107. sayısından (Temmuz 2017) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…