Categories: Tarihten Sayfalar

Gözünü Savaşlara Açmış Şehir: Halep

Suriye’de sıcak savaşın kurbanlarından biri de Anadolu’dan Mezopotamya’ya giden ana yolların kesişme noktası Halep oldu. Şehrin ilk fâtihi, Hz. Ömer’in Suriye valisi tayin ettiği Ebu Ubeyde b. Cerrah’ın kumandanı İyaz b. Ganem idi. Bundan yarım asır kadar sonra, Fatımîler elindeki şehrin güngörmüş surları önünde Selçuklu sultanı Alparslan göründü. Onun Halep fethini de Târîhu Bağdad ve El-Kâmil fi’t-Târîh kitapları yazdı…

Sultan Alparslan, [Mısır seferi sırasında] 1070 senesinde Haleb üzerine yürüdü. Haleb Emiri Mahmûd’un, huzuruna gelip tâbiiyetini arz etmesi için haber gönderdi. Emir bizzat çıkmayıp hediyeler göndermek suretiyle kurtulmak istedi. Lâkin Alparslan, “Onlar ezanı –Şii usulü üzere- ‘hayye alâ-hayri’l-amel’ diye okurlarken hiçbir hediyelerini kabul etmeyiz, bu âdet değişmelidir.” dedi. Haleb Emiri reddedince muhasaraya başladı. Lâkin Bizans’a yakın böyle bir İslâm serhaddinin tamamen harap olmasını da istemezdi. Sulh ile teslim almak niyetinde olup bu sebepten surları mancınıkla döverken her tarafına hasar eriştirmemeye çalışırdı.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 89. sayısından (Ocak 2016) okuyabilirsiniz.

 

Yedikıta Dergisi

Share
Yazar:
Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago