Yüz yıl öncesine ait bir arşiv belgesi, bize Filistin’de –Akkâ yakınlarındaki Nasıra’da- bulunan Tur Dağı’nın Müslümanlardan alınarak nasıl Hristiyanlaştırıldığına dair çok şeyler söylüyor. Vaktiyle stratejik konumu sebebiyle Tur Dağı’nda inşa edilen Eyyûbî kalesi ve kitabelerinin kaderi ne olmuştu?..
Geçmişte, Filistin topraklarında nasıl bir Hıristiyanlaştırma ve Yahudileştirme faaliyeti yürütüldüğünü bilmekteyiz. 19. yüzyılda, özellikle Kırım Harbi’nden sonra Osmanlı Devleti’nin zayıf durumundan faydalanan Batılı devletler, Filistin’de toprak kapmaca yarışına girişmişlerdi. Hatta daha da ileri giderek Müslümanları kaleleri, camileri gibi mimarî yapılarda dahi Hıristiyanlaştırma faaliyeti yürütmüşlerdir. Kudüs’teki bu çalışmalar çok iyi bilinir. Lâkin Kudüs’e biraz uzak ve az bilinen yerlerde de aynısı yapılmıştır. Bu yazımızda Akkâ yakınlarındaki Tur Dağı’ndaki kalenin nasıl gasp edildiğine dair bir belgeden hareketle, kalenin bugünkü durumunu anlatmaya çalışacağız.
Bu dağ, Müslümanlar tarafından Tur Dağı olarak bilinir. Hıristiyanlar ise Tabor Dağı derler ve bu dağda Hz. İsa’nın, Hz. Musa ve Hz. İlyas ile görüştüğüne inanırlar. İncil’de geçen bu dağın Tabor Dağı olduğu bile şüphelidir. Fakat Hıristiyanlarca böyle bilinmektedir. Tur Dağı, bereketli Marc ibn Amir Ovası’nda 575 metre yükselen, tek bir dağdır. Etraftaki en yüksek dağ olması sebebiyle stratejik bir mevkie sahiptir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 116. sayısından (Nisan 2018) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…