Osmanlı Tarihi

Fatih Sultan Mehmed Han’ın Çocukluğu

Parlak zekâlı, sert mizaçlı, bildiğinden şaşmayan, kimsenin emri altına girmek istemeyen ve deha derecesinde bir çocuk. Dünya tarihine yön verecek fetihler yapan, çağ açıp çağ kapayan, gerçekleştirilmesi en zor işleri başaran ve en önemlisi de Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) müjdesine nail olan müstesna bir şahsiyet.

Fatih Sultan Mehmed’in doğumu yaklaştığı zaman, babası Sultan İkinci Murad, sabaha kadar uyumamıştı. Gece boyunca Kur’ân-ı Kerîm okumuş ve doğacak çocuğun müjdesini beklemişti. Muhammed suresini bitirmiş, Fetih suresine başlamak üzereydi ki kapı çalındı. Saray görevlilerinden birisi padişaha beklediği müjdeli haberi verdi:

“Padişahım, müjdeler olsun. Bir şehzadeniz dünyaya geldi.”

Bu müjdeye çok sevinen padişahın ağzından şu cümleler döküldü:

“Elhamdülillah, ravza-i Murad’da bir gül-i Muhammedî açtı.”

Bir müddet sonra kundakta şehzade, padişahın kucağındaydı. Babası, sağ kulağına ezan, sol kulağına da kameti bizzat kendisi okudu. Sonra da üçer kere “Muhammed” diye seslendi oğluna. Osmanlılar çocuklarına Muhammed ismini koyduklarında, söylerken direk Muhammed ismiyle hitab etmez, hürmette kusur olmasın diye Mehmed diye hitab ederlerdi. Yazılışları aynı olan bu ismin Osmanlılar tarafından söylenişi Mehmed veya Mehemmed idi. Sultan Murad Han yanındakilere de:

“Şehzade Mehmed’imin gelmesi şanına, âleme gülâb-ı meserret saçılsın!” diyerek, yedi gün boyunca halka ziyafetler verilmesini emretti.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran (10. Sayı 2009) sayısından okuyabilirsiniz.

Adem Fidan

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

4 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

4 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

4 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

4 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

4 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

4 gün ago