Şu fani dünyada kimi yaptığı eserle, kimi hayırlı bir iş ile yaşatır, ismini. Bazen de eserler, asırlarca yaşar da isimler anılmaz olur. Bugün İstanbul’daki birçok yapının isimsiz bânîsi Sultan Üçüncü Mustafa’yı ismiyle ve hayırla yâd edelim istedik…
17 senelik saltanatında (1757-1774) Sultan Üçüncü Mustafa; sükûnetle geçen yıllar da gördü, İstanbul’u yerle yeksan eden büyük zelzeleyi (1766) de yaşadı. Ordusunun nice zaferlerine şahit olurken, mağlubiyet zamanlarında ise hüzne gark oldu. Savaşsız ve sakin geçen saltanatının ilk yıllarında devlet yönetimine intizam getirdi, hazineyi zenginleştirdi; devleti tasarrufa ve ihtiyatlı olmaya sevk etti. Âdeta sonrasında gelecek felaketleri görmüş gibiydi…
Sultan Üçüncü Mustafa, tahta çıktığında Avrupa tarafında Belgrad Antlaşması’yla (1739) sağlanan sulh devri devam ediyordu. Osmanlı Devleti, uzun savaşsız dönemin de tesiriyle malî bakımdan iyi durumdaydı. Sultan, rehavete kapılmadan ilk icraat olarak tasarrufa dikkat etmiş ve uyguladığı tedbirlerle, zaman içinde devlet hazinesi daha da zenginleşmişti. Bunun yanında senelerdir ciddî manada savaş yüzü görmeyen ordunun intizamının bozulmaya başladığını görmüş, çeşitli ıslahatlarla, tertip ve düzeni tesise çalışmıştı.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 163. sayısından (Mart 2022) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…