Düğünün dördüncü gününde Çingene ayıcılar kendilerine mahsus zilsiz teflerle zincirlerini şakırdatarak düğün alanına geldiler ve ayılarla komik gösteriler yaptılar. Muhzır Ağa’nın adamlarından korkunç görünüşlü, iriyarı “çomar” lakaplı bir kapı kethüdası meydana çıkıp taklalar atarak ayılara meydan okudu ve onlarla güreşti…
Ayılar pek çok vasıfları olan vahşi hayvanlardır. Günümüzde onları hayvanat bahçelerindeki demir parmaklıklar ardında ya da belgesellerde görürüz. Kuvvetleri ve cüsseleriyle insanoğlunda hep korku uyandırırlar. Fakat bu vahşi hayvanlar eğitildiklerinde gösterdikleri fevkalade hareketler adeta insanın küçük dilini yutturur cinsten. Tarihe baktığımızda pehlivanlığıyla ün salan nice yiğitler, insan gibi güreş tutan ayılarla güreşmişlerdi. İşte size iki hadise naklediyoruz. İlk olarak sizi bundan 292 sene önceye, Sultan Üçüncü Ahmed Han’ın şehzadelerinin sünneti için tertip ettirmiş olduğu şenliğe (1720) götürüyor ve sözü, düğünü mükemmel bir dil ve üslupla kaleme alan devrin şairlerinden Seyyid Hüseyin Vehbi’ye bırakıyoruz:
Pehlivanlar Ayılarla Güreş Tutuyor
“Düğünün dördüncü gününde Çingene ayıcılar kendilerine mahsus zilsiz teflerle zincirlerini şakırdatarak düğün alanına geldiler ve ayılarla komik gösteriler yaptılar. Muhzır Ağa’nın adamlarından korkunç görünüşlü, iriyarı “çomar” lakaplı bir kapı kethüdası meydana çıkıp taklalar atarak ayılara meydan okudu ve onlarla güreşti…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Eylül (49. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…