Batılı Seyyahların Gözüyle Osmanlı’da Adalet

Birçok millete adaletle hükmeden Osmanlı, hâkim olduğu topraklarda asırlarca kaldı. Devletin bu denli uzun ömürlü olmasının hikmetlerinden biri de uyguladığı hukuk sistemiydi. Adil bir yönetim anlayışını benimseyen Osmanlı, ayrım gözetmeksizin tebaasına adaletle hükmetti. Osmanlı’nın adaleti, ülkeye gelen Batılı seyyahların da dikkatinden kaçmadı…

Osmanlı Devleti, adalet üzerine inşa edilmişti. Devletin güçlenip yükselmesinde ve varlığını sürdürmesinde son derece önemliydi adalet mekanizması. Öyle ki padişahların mühim vasıflarından biri de “adil hükümdar” olmaktı. Sultanların bu geleneğe sadık kalması, devleti kısa bir sürede cihanşümul hâle getirdi. Daima adil bir yönetimi düstur edinen ecdadımız, tebaa arasında adaleti tesis ederek ırk, dil, din ayırımı yapmadan idaresi altında bulunan herkesi adaletle yönetti.

Zamanın devletleriyle mukayese edildiğinde oldukça adaletli bir yönetim tesis eden Osmanlı, toplumun huzur ve güveni için gerekli her türlü tedbiri almaktan geri durmadı. Bu hassasiyet, devleti de uzun ömürlü kıldı.

Vakanüvis Naîmâ, “Osmanlı’da devletin ayakta kalışının temel şartı adalettir.” der. Fransız düşünür Voltaire, “Osmanlılarda hukuk düzeni, vatandaşın güven altında yaşamasına, kazanmasına, istikrarlı bir vasatta mutlu bir hayat sürmesine imkân veren mühim bir unsurdur.” demiştir. Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere Osmanlı ülkesinde ahalinin huzuru, adil yönetimle tesis edilmiştir.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 147. sayısından (Kasım 2020) okuyabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kayıhan Çağlar

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago