Devletlerarası münasebetlerde elçilerin ve elçilik heyetlerinin mühim bir yeri vardır. Protokol sıralamasında bir elçinin oturduğu sandalyenin yüksekliği bile onun temsil gücünü gösterir… Bundan 341 yıl önce Fransa’nın İstanbul elçisinin temsil derecesi küçültüldüğü gibi bir de alçak sandalyeye oturtulmuştu…
Geçen sayımızda Dördüncü Mehmed Han devrinde Osmanlı – Fransa münasebetleri üzerinde durmuş ve Müteferrika Süleyman Ağa’nın Paris’e yaptığı seyahatten bahsetmiştik. Bu yazımızda bir yıl sonra Fransa’nın İstanbul’a göndermiş olduğu elçileri ve başlarına gelen hadiseleri ele alacağız.
Fransa Kralı On Dördüncü Louis, bozulan Osmanlı-Fransa münasebetlerini yeniden kurmak ve ticari anlaşmaları yenilemek için hâkimlikten yetişme Marki Dö Novantel’i elçi olarak seçti. Novantel maiyetiyle birlikte 20 Ağustos 1670’te La Prences firkateyni ile Marsilya’dan yola çıktı. İki aylık bir yolculuktan sonra İstanbul’a ulaştı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (44. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!