Elektrikli sandalyenin amacının “insanları korkutarak suç işlenmesini engellemek” olduğu söylenmişti. Ancak kimse bunun “Akımlar Savaşı”nın bir parçası olduğunu bilmiyordu. Aslında Edison bu sandalyeyi, dişli bir rakibini vurmak için yapmıştı. İki taraf da kazanmak istiyordu…
1880’li yıllardı. İki ünlü bilim adamı arasında büyük bir rekabet vardı. Bu iki bilim adamından biri, doğru akımın kâşifi Thomas Edison, diğeri ise alternatif (dalgalı) akımın kâşifi Nicola Tesla idi.
Yine o günlerde; New York Eyaleti’nde suçlular “asılarak” idam ediliyor, bu sırada korkunç şeyler yaşanıyordu. Meselâ, urgan fazla uzun olursa suçlunun kafası kopabiliyordu. Zira mahkûmu, boynuna ipi geçirip iki metreden aşağı atarak idam ediyorlardı. Hâlbuki dünyanın hiçbir yerinde iple asılan bir adamın boynu kopmuyordu. Kimsenin aklına da mahkûmun “ayaklarının altına sehpa konulsa” bu problemin ortadan kalkacağı gelmiyordu. Aslında bal gibi geliyordu da şov yapmayı sevenler, “alternatif” bir uygulama arıyorlardı!
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 112. sayısından (Aralık 2017) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…
View Comments
Tarih doğru kaynaktan öğrenilir sloganını veren tek yayın