Afganistan, Horasan medeniyetinin merkezi, Orta Asya’nın ilim membaı oldu asırlar boyunca. İmam-ı A‘zam, Mevlana Celaleddin-i Rumi, İbrahim bin Edhem hazretleri gibi zatların doğduğu bu topraklar bulunduğu coğrafyanın sıkıntılarına rağmen eski güzelliği ve tarihî dokusunu muhafaza ediyor…
Bugüne kadar çeşitli sebeplerden dolayı hakkında pek araştırma yapılmayan bir yere, Horasan’a doğru yolculuğa çıkıyoruz. 644 yılında İslam güneşiyle aydınlanmasının ardından Ariyana Bölgesi, Horasan adını almış. Bundan sonra Horasan erenleri, Horasan âlimleri dünyayı aydınlatacak, Anadolu’ya İslam medeniyetinin yayılmasına vesile olacaktır. Horasan medeniyetini araştırmak üzere Afganistan’a doğru yola çıkıyoruz.
Uzun sayılabilecek -5 saatlik- bir uçuşla Karadeniz semalarından İran hava sahasına açılıyor, Tebriz ve İsfahan’ı geride bırakarak Pakistan hava sahasına giriyor ve Afganistan’ın başşehri Kabil’e iniyoruz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Aralık (29. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…