Afganistan, Horasan medeniyetinin merkezi, Orta Asya’nın ilim membaı oldu asırlar boyunca. İmam-ı A‘zam, Mevlana Celaleddin-i Rumi, İbrahim bin Edhem hazretleri gibi zatların doğduğu bu topraklar bulunduğu coğrafyanın sıkıntılarına rağmen eski güzelliği ve tarihî dokusunu muhafaza ediyor…
Bugüne kadar çeşitli sebeplerden dolayı hakkında pek araştırma yapılmayan bir yere, Horasan’a doğru yolculuğa çıkıyoruz. 644 yılında İslam güneşiyle aydınlanmasının ardından Ariyana Bölgesi, Horasan adını almış. Bundan sonra Horasan erenleri, Horasan âlimleri dünyayı aydınlatacak, Anadolu’ya İslam medeniyetinin yayılmasına vesile olacaktır. Horasan medeniyetini araştırmak üzere Afganistan’a doğru yola çıkıyoruz.
Uzun sayılabilecek -5 saatlik- bir uçuşla Karadeniz semalarından İran hava sahasına açılıyor, Tebriz ve İsfahan’ı geride bırakarak Pakistan hava sahasına giriyor ve Afganistan’ın başşehri Kabil’e iniyoruz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Aralık (29. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!