Abdülhamid Han’dan Japonlara Ertuğrul Teşekkürü

Japon imparatoru, ülkesinden dönüş yolunda kaza yapan Ertuğrul gemisinde şehit düşenlere sahip çıkmış, onları kazanın yaşandığı yere defnederek hatırası yaşasın istemişti. Japonlar, talihsiz kazada yaralanan Osmanlı denizcilerini tedavi etmişler, iyileşenlerin evlerine dönmeleri için İstanbul’a kadar refakat etmişlerdi. Osmanlı sultanı, Japonların yaptığı iyiliği unutmamış, imparatora teşekkür mektubu yazmıştı…

Osmanlı Devleti ile Japonya arasındaki münasebetleri kuvvetlendirmek için Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde Japonya’ya 61’i subay ve memur, 548’i er ve erbaş olmak üzere 609 kişilik mürettebatıyla Ertuğrul Fırkateyni’nin gönderilmesine karar verilir. 14 Temmuz 1889da İstanbuldan hareket eden gemi Çanakkale Boğazı, Marmaris, Port-Said, Süveyş Kanalı, Nil Nehri, Cidde, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Saygon, Hong Kong, Foçu, Nakasaki’ye, oradan da hareketle 7 Haziran 1890’da son durağı olan Yokohama’ya ulaşır. Büyük bir kabul gören Ertuğrul’un subay ve erleri üç ay boyunca el üstünde tutulur.

Vazifesini tamamlayan Ertuğrul, dönüş yolculuğu için 15 Eylül 1890’da Yokohama’dan hareket eder. 16 Eylül’de Kumanonada’ya giren fırkateyn, güneybatıya doğru seyrederken büyük bir fırtınaya yakalanır. Makinenin bütün gücüyle çalışmasına rağmen dağ gibi yükselen dalgalar, gemiyi Funakura kayalıklarına sürükler. Fırtınayla mücadele ederek Oşima Adası’na yaklaşan gemi, adanın güney ucunda yer alan Kaşinozaki Burnu ve aynı ismi taşıyan fenerin açıklarına yaklaşır. Kaptan ve mürettebatın fevkalade gayretleri netice vermez ve gemi 16 Eylül 1890’da saat 21.00 sularında Funakura kayalıklarına bindirir. Kayalıklara çarpar çarpmaz ortadan ikiye bölünen Ertuğrul, yavaş yavaş batmaya başlar. Bu elim hadisede, başta Amiral Osman Paşa olmak üzere 527 subay, erbaş ve erimiz şehit, 69 kişi de gazi olur.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 169. sayısından (Eylül 2022) okuyabilirsiniz.

Osman Doğan - Selman Soydemir

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago