Kültür Tarihi, Osmanlı Tarihi

Tartışmaların Odağındaki Kitap: Tarih-i İslâmiyet

Hollandalı oryantalistlerden Reinhart Dozy, 1863 yılında Het Islamisme isimli bir kitap neşreder. Eser İslam’ın en hassas konularıyla alay etmekte, Kur’ân-ı Kerîm’i ve Peygamber Efendimiz’i (s.a.v.) açıkça tenkit etmektedir. Yurt dışında bu çeşit kitaplar yok değildir; ancak kitap Meşrutiyetin aydınlanmış (!) fikriyatında Doktor Abdullah Cevdet tarafından tercüme edilince durum farklı bir hâl alacaktır…

Bir mütefekkirimiz Oryantalizmi, “sömürgeciliğin keşif kolu” olarak tarif eder. Sömürgeciliğin yani kadim medeniyetlerin asırlara dayanan birikimlerini kurnazca iç etme faaliyetlerinin. Oryantalizm “sömürgeciliğin keşif kolu” olduğuna göre, oryantalistler (müsteşrik) de bu keşif kolunun şövalyeleridir. Şövalye ama kılıcıyla değil kalemiyle savaşan. Avrupa’da tam teçhizatlı yetiştirilip bazen sahaya gönderilen bazen de merkezde iş gören bu kalemşorlar, yaptıkları işlerde uzmanlaşan, zayıf noktaları çok iyi tespit edip ona göre strateji geliştiren ve bilgiyi tahrip kuvveti çok yüksek bir silah olarak kullanabilen ordulara bedel insanlardır. Makalemizde bu oryantalistlerden birinin yazıp piyasaya sürdüğü bir eser ve bu eserin tercümesi akabinde meydana gelen hadiselerden bahsedeceğiz.

Hollandalı oryantalistlerden Reinhart Dozy, 1863 yılında Het Islamisme isimli bir kitap neşreder. Eser İslam’ın en hassas konularıyla alay etmekte, Kur’ân-ı Kerîm’i ve Peygamber Efendimiz’i (s.a.v.) açıkça tenkit etmektedir. Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) başlayarak 1863’e kadarki hadiseleri alaycı, sathi ve popüler bir şekilde anlatmaya çalışan müellifin gayesi ise, ne gariptir, Müslümanlara İslam’ı dosdoğru anlatmaktır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (56. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir