Osmanlı Tarihi, Kültür Tarihi

MİMAR SİNAN’IN UNUTULAN KÖPRÜSÜ YA DA SİNAN’A SAYGISIZLIK

“Dünya durdukça, eserlerimi gören aklıselim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak bana insaf ile bakacaklarını ve beni hayır dualarla anacaklarını umarım, inşallah.” Mimar Sinan

Aradan asırlar geçse de bazı isimler asla unutulmaz. Kimisi tarihe ismini altın harflerle yazdırır; kimisi de tarihe kara bir leke olarak geçer. Kimisi minnet ve şükran ile anılır; kimisi de lanetle.

Biz bu yazımızda ismine hemen herkesin saygı duyduğu ve yüzlerce eser inşa ederek insanlığın hizmetine sunan büyük mimarın birçoğu bugün hâlâ kullanılan eserlerinden sadece bir tanesinden bahsedeceğiz: Mimar Sinan ismiyle meşhur olan Sinan bin Abdülmennan’ın Ayamama deresi üzerinde günümüzde Halkalı-Güneşli kavşağında bulunan üç gözlü Odabaşı Köprüsü’nden…

Yeniçerilikten Başmimarlığa

Mimar Sinan, on yedi yıl Osmanlı Devleti’ne yeniçeri olarak hizmet etmiş ve bu esnada, katıldığı seferlerin güzergâhı üzerindeki şehirleri ve oradaki mimari eserleri görme ve inceleme fırsatı bulmuştur. İlerleyen yıllarda gördüklerini tecrübe etme fırsatı yakalayan Koca Sinan, tersane ve mahzen gibi miri tesislerde; İstanbul’a İzmit’ten odun ve Mudanya’dan buz getiren gemilerde; Boğaz’ın iki yakasında çalışan kayıklarda; devlet adamlarınca yaptırılan inşaatlarda çalışarak dülgerlikten yapı ustalığına çıkmıştır…

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Aralık (64. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir