Osmanlı Tarihi, Kültür Tarihi

CAMİDEN KİLİSEYE AHIRDAN MÜZEYE SİGETVAR KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN CAMİİ

Kanuni sultan Süleyman’ın son seferinde (1566) fethederek Osmanlı topraklarına kattığı Sigetvar Kalesi’nde sultanın hatırasına bir cami yaptırılmıştı. Zaman içinde konut, hastane, depo, kilise ve ahıra dönüştürülen cami binası günümüzde müze olarak kullanılıyor…

Sigetvar Kalesi, Kanûnî Sultan Süleyman’ın son seferinde 7 Eylül 1566’da fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştı. Fetihten önce vefat ederek kalenin Osmanlı ordusu tarafından fethini göremeyen sultanın hâtırasına kale içinde bir cami yaptırılmıştı.

Evliya Çelebi, Macaristan seyahatinde Sigetvar’a da uğrayarak kaleyi ayrıntılı biçimde anlatmasına rağmen camiden “iç kalede Süleyman Han’ın küçük camii” olarak bahsetmekle yetinmiştir.

Mimari bakımından sade özellikler gösteren Kanûnî Sultan Süleyman Camii uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Bilinen selâtin camilerinin aksine kubbeli değil ahşap tavanlı mütevazı bir eserdir. Cami, dikdörtgen planlı harim, L biçimindeki (doğu ve kuzey yönden kuşatan) son cemaat yeri ile kuzeydoğu köşedeki tuğla minareden oluşmaktadır.

1570’te camide imam, hatip ve sermahfil olarak 17 akça yevmiye alan Ahmed Efendi, müezzin, devirhan ve muarrif olarak 8 akça yevmiye alan Mehmed Efendi, müezzin ve devirhan olarak 6 akça yevmiye alan Mehmed Efendi, kayyım, çıracı ve devirhan olarak 6 akça yevmiye ile İbrâhim Efendi görev yapıyorlardı.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak (65. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir