Yakın Tarih

1890 YILINDA BİR LEOPAR ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Geçen Kasımda Diyarbakır’ın çınar ilçesinde öldürülen leopar ülke Gündeminde Kısa süreli şaşkınlığa sebep olurken, 1974 yılından bu yana ortalıkta Görünmeyen Anadolu parsının soyunu devam ettirdiği de anlaşılmıştı. 1890 yılında çorum-bayat civarında öldürülen türün bir başka üyesi ise, ülkemizde pars vakalarının eskiden beri yaşandığını Gösteriyordu.

3 Kasım 2013’te Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir çobana saldıran leoparın av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü haberleri ülke gündemine bomba gibi düştü. Bu öylesine müthiş bir haberdi ki, Türkiye’de nesli tükendiği zannedilen Anadolu parsının (leopar) henüz yok olmadığını gösteriyordu.

Hadise şöyle gerçekleşmişti: Çınar’a 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyü civarında kuzeni Mahmut Kaplan ile koyunlarını otlatan Kasım Kaplan, arkadan üzerine atlayan leoparın saldırısına uğramış, pençe darbeleriyle yaralandığı sırada Mahmut Kaplan hayvanı av tüfeğiyle öldürmüştü.

Vurulan leopar genç bir erkekti ve onun varlığı çevrede başka leoparlar da olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Aslında bundan üç yıl önce Siirt Gabar Dağı’nda öldürülmüş olarak bir leopar daha bulunduğu 2013 Mart-Nisan aylarında basına yansımış fakat fazla dikkat çekmemişti. Belki çok inandırıcı da bulunmamıştı. Zira elde üç yıl önce çekilen bir fotoğrafla nerede olduğu tam olarak belli olmayan bir posttan başka bir şey yoktu. Şimdi ise ortada yaşanmış bir hadise; vurulmuş bir pars, yaralanmış bir adam vardı ve Anadolu parsının soyunun devam ettiği ispatlanmış oluyordu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak (65. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir