Kültür Tarihi, Sanat Tarihi

1367 Yıl Sonra Peygamber Kabri Yeniden Keşfedildi

Tarsus’daki Makam Camii haziresindeki türbenin ona ait olup olmadığı, günümüze kadar sadece bir rivayetten ibaretti. Hatta, makam olduğu düşüncesiyle bulunduğu mahalleye Makam Mahallesi, camisine de Makam Camii denmişti. 3 yıldır devam eden kazı çalışmaları nihayet tamamlandı. Şu günlerde Makam Camii, yeniden düzenlenmiş ziyaret mahalleri ile ibadet ve ziyaret için hazırlanıyor.

Danyal Aleyhisselam, tarihte bereket peygamberi olarak bilinir. Bu sebeple, Danyal Aleyhisselam’a ait  olarak bilinen birçok kabir vardır. Tarsus’daki Makam Camii haziresindeki türbenin de ona ait olup olmadığı, günümü ze kadar sadece bir rivayet ten ibaretti. Hatta, makam olduğu düşüncesiyle bulunduğu mahalleye Makam Mahallesi, camisine de Makam Camii denilmişti.

2006 Mart ayında caminin yanına bir şadırvan yapmak için çalışmalar başlatıldı ve temel için birkaç metre aşağı inildiğinde tarihî yapılarla karşılaşıldı. Durum ilgililerce incelenerek arkeolojik kazılar başlatıldı ve neticesinde Danyal Aleyhisselam’ın türbesi, lahdin bulunduğu hücre ve Berdan çayının geçtiği yerler gün yüzüne çıkarıldı.

3 yıldır devam eden kazı çalışmaları nihayet tamamlandı. Şu günlerde Makam Camii, yeniden düzenlenmiş ziyaret mahalleri ile ibadet ve ziyaret için hazırlanıyor.

Peki, Danyal Aleyhisselam kimdir ve Tarsus’a nasıl gelmiştir?

İsrailoğullarının peygamberlerinden Musa Aleyhisselam’ın dinini tebliğ için gönderilen Nebî Danyal (a.s.), Kudüs’te doğmuştur. Babası Hezkil (a.s.), aynı zamanda Hazreti Yakub’un teyzesinin oğludur.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mart  (19. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir